Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Μεταφέροντας ένα blog του Pathfinder στο WordPress



Κατά αρχήν και κατ’ αρχάς μπράβο στον pathfinder που έδειξε ευαισθησία στο θέμα και ετοίμασε μια μορφή εξαγωγής ιστολογίων σε XML που μπορεί να εισαχθεί στο wordpress
(η διαδικασία περιγράφεται στο http://support.pathfinder.gr/faq/services/8.html)

ΕΜΠΕΙΡΙΑ  ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Το σημερινό (6/3/2018, μεσημέρι) αρχείο εξαγωγής που δοκίμασα, είναι οκ. Άρα μετά τη δημιουργία blog στο wordpress (όπως λένε οι οδηγίες), κάνεις import. Όλα αυτά δουλεύουν με την δωρεάν έκδοση του wordpress. Το ανέβασμα των αναρτήσεων έχει μια αναμονή αλλά στο τέλος πετυχαίνει.


ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Οι αναρτήσεις μεταφέρονται, το ίδιο και οι ημερομηνίες τους και οι ετικέτες τους. Επίσης μεταφέρονται και τα σχόλια (μόνο η εικόνα προφίλ των συντακτών έχει χαθεί). Αν ένα ιστολόγιο δεν έχει εικόνες, ή οι εικόνες των αναρτήσεων είναι εξωτερικές (εκτός pathfinder), τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.  Βάζοντας στο wordpress 1-2 widgets για ημερολόγιο και tags, έχεις μια λειτουργική έκδοση του ιστολογίου την οποία μπορείς να συνεχίσεις (η μεταφορά του δικού μου φαίνεται στο https://neoeldorado.wordpress.com/).

Αν κάποιo blog έχει εικόνες προφανώς αυτές δεν μεταφέρονται, θα υπάρχουν URL προς τη θέση που είναι αποθηκευμένες (στον pathfinder ή αλλού). Μπορεί αυτή τη στιγμή εκείνες που είναι αποθηκευμένες στον pathfinder να φαίνονται οκ, αλλά όχι μετά τον Απρίλιο. Σε εκείνη την περίπτωση μπορεί απλά κάποιος να αντικαταστήσει αυτά τα URL με URL που δείχνουν προς την τρέχουσα θέση των εικόνων (γενικά νομίζω οι εικόνες είναι καλό να αποθηκεύονται αλλού, ανεξάρτητα από blogs).

Αν κάποιος έχει κάνει τοπική αρχειοθέτηση  του ιστολογίου του (όπως περιγράφεται εδώ http://eldorado.pblogs.gr/2018/02/pws-na-apothhkeyseis-topika-to-blog-soy-me-tags-comments-eikones.html) ή ιστο-αρχειοθέτηση (όπως περιγράφεται εδώ: http://eldorado.pblogs.gr/2018/03/pws-oi-anarthseis-soy-na-parameinoyn-sto-diadiktyo-meta-to-kleis.html), κατ' εμέ ιδανικά και τα δύο, μπορεί  ό,τι εικόνα του λείπει να την βρει (τώρα ή στο μέλλον) και να την προσθέσει στο νέο ιστολόγιο στο μέλλον.   Εναλλακτικά, αν κάποιος έχει ήδη βάλει αυτές τις εικόνες κάπου αλλού, θα μπορούσε πριν κάνει import το XML να αλλάξει με έναν editor μαζικά  URLs των εικόνων (π.χ. να αντικαστήσει το πρόθεμα του pathfinder με το πρόθεμα της άλλη τοποθεσίας, αν βέβαια έχει κρατήσει τα ίδια ονόματα στις εικόνες).


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (έως τώρα)

Με τη μικρή αυτή δοκιμή, νομίζω ότι είναι ένας καλός τρόπος να συνεχίσει κάποιος το blog του χωρίς να έχει χάσει στην ουσία τίποτα.  Ένα πλην είναι ότι ίσως παρεμβάλλονται κάποιες διαφημίσεις στους αναγνώστες (δεν το έχω δοκιμάσει δεν έχω άποψη).  Μου πήρε λίγα λεπτά να μεταφέρω το δικό μου και κανένα μισάωρο να δω πως στο θέμα να φαίνονται ετικέτες και ημερομηνίες.

Δεν έχω αποφασίσει ποιο θα συνεχίσω, neoeldorado.blogspot.com  ή https://neoeldorado.wordpress.com/,   αλλά είναι θετικό ότι υπάρχει αυτή η επιλογή. Ελπίζω να βολέψει κάποιους. Οι συνδέσεις με γνωστούς είναι ανεξάρτητο θέμα, αφού σε όποια πλατφόρμα και αν είναι κάποιος μπορεί να παρακολουθεί ιστολόγια όπου και αν είναι αυτά.

Γιάννης Τζίτζικας, 6/3/2018


ΥΓ (7/3/2017): Ακόμα και αν κάποιος έχει αποφασίσει να πάει στο blogger, πάλι νομίζω ότι πρέπει να μεταφέρει τις αναρτήσεις του στο WordPress (εκτός αν τις έχει μεταφέρει μία μία με το χέρι στον blogger), διότι μπορεί για παράδειγμα τον Μάιο (που δεν θα υπάρχει το pathfinder blogs) να συμφωνηθεί ένα κοινό format ανταλλαγής ιστολογίων. Έχοντας τις αναρτήσεις στο WordPress θα μπορεί να τις κάνει export σε εκείνο το format και μετά να τις εισάγει σε όποια πλατφόρμα τωρινή ή μελλοντική επιθυμεί.

5 σχόλια:

  1. Κράτησε και τα δυο Γιάννη!
    Δεν θέλουμε να σε χάσουμε από εδώ :)
    Kαλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαρία. Στον reader (Λίστα Ανάγνωσης) του blogger μπορεί όποιος θέλει να προσθέσει και το https://neoeldorado.wordpress.com οπότε δεν έχει μεγάλη διαφορά η πλατφόρμα. Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
    2. Σε πρόσθεσα Γιάννη.
      Καλή συνέχεια λοιπόν

      Διαγραφή
  2. Γιάννη μου, καλορίζικος φίλε και εδώ. Φυσικά κρατώ και τις δύο διευθύνσεις σου.
    κατ αρχήν να σου πω ότι, με τις οδηγίες σου, κατέβασα το WinWget και κράτησα αντίγραφο του μπλογκ όπως μας είπες.
    Τώρα είναι μερικοί φίλοι που θέλουν βοήθεια για την μεταφορά αρχείων όπως έκανες εσύ στο άλλο μπλογκ. Θα δούμε.
    Καλή συνέχεια και πάλι σε ευχαριστούμε φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Γιάννη. Ωραία που κράτησες αντίγραφο, και η μεταφορά *και* στο wordpress είναι καλή (και για μελλοντικό μετασχηματισμό). Οπότε νομίζω οτι εντέλει κανένας δεν θα έχει πρόβλημα. Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή